Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Разтърсващи факти за торнадото

Разтърсващи факти за торнадото

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Разтърсващи факти за торнадото

Въпреки подобрените начини на прогнозиране през последните няколко десетилетия, всяка година много хора стават жертви на торнадо.

За да научите малко повече относно тези яростни бури, ето 11 факта, илюстриращи колко разрушителни могат да бъдат, къде могат да се разразят и как да се подготвим за тях.

1. Торнадото се формира, когато топъл и влажен въздух е затворен под слой от сух и студен. Когато долният слой е избутан нагоре – или при нагряване близо до земната повърхност или при поток от студен въздух – нестабилната подредба на слоеве се разрушава.

Докато влажният въздух върви нагоре, той се охлажда, образувайки облаци и гръмотевични бури. Ако са създадени точните условия, бързо издигащата се маса ще се завърти, образувайки фуния, понякога със скорост по-висока от 250 км/ч.

Технически торнадото е формирано, когато тази фуния докосне земята. Въпреки, че тези природни стихии изненадват хората о-често следобяд, могат да се случат по всяко време, дори през нощта.

2. Торнадо може да се формира почти навсякъде по света, но САЩ е страната, връхлитана най-често - около 1000 на година. Наблюдават се главно в Алеята на торнадото – район с плоска повърхност, простиращ се от западен Тексас до Северна Дакота.

Този регион е идеален за образуването им, когато сухият полярен въздух от Канада се среща с топлия и влажен въздух от Мексиканския залив.

3. Сезонът им започва от ранна пролет до средата на лятото, но може да се случи по всяко време на годината, ако условията са налице и топли и студени маси се сблъскат.

4. Тексас е щатът, в който торнадото се появява 125 пъти всяка година. След това е Оклахома с 57, следван от Канзас и Флорида с по 55 на година. Тъй като Флорида е много по-малък щат, сравнявайки по площ , там броят е много по-голям от където и да е.

5. През май се образуват повечето въздушни фунии. Откакто са започнали да се водят записи през 1950 година , рекордът за най-голям брой на месец е поставен през май 2003 - 543 се е появило торнадо.

6. Щетите от едно торнадо са различни. Зависи от това колко голяма e бурята и с каква скорост се вихрят ветровете й. Силата на едно торнадо се определя по щетите, които причинява и се измерва по скалата Фуджита от F0 до F5.

Най-разрушителните – F4 и нагоре са по-малко от 1 процент от всички, но са виновни за 70 процента от смъртните случаи, причинени от торнадо.

Разтърсващи факти за торнадото

Тези ужасяващи бури могат да вдигнат къща и да хвърлят кола на десетки метри. F2 и F3 рушат покриви, мобилни домове и повдигат коли. F0 и F1 кършат клонки, повреждат знаци и отнасят по някоя керемида.

7. Торнадото развива много по-големи скорости на въртене от урагана, затова пораженията, които то нанася, са главно свързани с вятър. За разлика от ураганите, които причиняват наводнения и големи вълни.

8. Най-смъртоносното нашествие от торнадота било на 3 април 1974 година, когато се разразили 147 от тях, убивайки 308 човека в 13 щата.

Най-смъртоносното единично торнадо убило 695 души по траектория от 353 км. на 18 март 1925 година, в Мисури, Илинойс и Индиана.

9. Оклахома сити е връхлетян от зашеметяващите 100 торнадота според най-ранния доклад от 1893 г.

10. Според учени от National Weаther Service най-голямата височина на торнадо е 3000 метра над морското равнище. Записи за такова торнадо от степен F4 и ръст по-голям от 2500 метра има от 21 юли 1987 година, което връхлетяло Уайоминг.

11. За да се подготвите за торнадо, трябва да имате семеен план за намиране на убежище. Ако не намерите такова, насочете се към банята, килера или стая, в която няма прозорци. Не си правете труда да отваряте прозорците за изравняване на налягането в къщата.

Освен че е загуба на време, торнадото ще се погрижи само за това, ако удари дома ви. Ако сте в кола, излезте от нея и се насочете към здрав подслон или в някое ниско и плоско място. Не се крийте под мост, защото е много опасно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Минчо Танев
Минчо Танев
06.04.2013 22:44
Торнадото създава огромни сили. Много учени са се мъчили да го пресъздадат и използват в машините си. Защо до сега няма големи успехи в тази дейност ?
4
1
Кристиана Караиванова
Кристиана Караиванова
21.08.2015 16:54
предполагам че няма спасение,защото торнадото попринцип си е бедствие
1
1