Разкриха тайната на торнадото на Сатурн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech/SSI
Антония Михайлова

Астрономи от университета в Страната на баските описаха детайлно гигантската буря, преминала преди няколко години по Сатурн. Да разберат причините за възникването на торнадото, известно също като Голямото бяло петно, им помогнали данните, събрани от апарата „Касини”. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Учените са установили, че скоростта на вятъра на повърхността на планетата тогава е била от порядъка на 570 км/час. За сравнение – на Земята торнадо, носещо се със скорост 140 км/ч, унищожава много съоръжения по своя път. Дори е страшно да си представим скорост като тази на Сатурн.

От бурята на повърхността на Сатурн се е образувало петно с диаметър над 10 000 километра, което се е виждало добре дори с не най-мощните телескопи. Подобно нещо се е случило и преди повече век – през 1876 г., но тогава астрономите са могли само да гадаят за причините на неговата поява.

За съвременните изследователи това вече не е проблем. За да разберат причината за бурята, експертите са съставили карта на ветровете. Инфрачервената снимка помогнала да се установи, че облаците на планетата са се повдигнали над обичайното ниво с 44 км, а температурата на горните слоеве на атмосферата се е повишила на 60°С.

Нагряването сочело, че източникът на енергията, провокираща бурята, се намира дълбоко под слоевете плътни облаци.

Като моделирали развитието на сатурнианската буря, учените стигнали до извода, че огнището й се намира на 300 км под видимата граница на облачността. Нагретите газове се повдигат в горните слоеве на атмосферата, където се сблъскват с постоянно духащите ветрове.

В края на април учените успели да разгледат детайлно урагана на Сатурн. Той приличал на разцъфнала роза. Скоростта на вятъра в него тогава достигала 150 км/час.

„Бяхме удивени, когато разглеждахме вихъра, тай като той изглеждаше по същия начин, както ураганите на Земята – казва Андрю Ингерсъл от Калифорнийския технологичен институт. – Но на Сатурн всичко е в много по-големи мащаби, а количеството водни пари в атмосферата му е много по-малко.”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори