Торнадото, което вилня снощи в Румъния, недалеч от границата с България, е рядко, но все пак срещано друг път дори и у нас явление. Метеоролозите у нас го наричат смерч.

Явлението започва от купесто-дъждовни облаци, наречени супер клетки.

Въздухът под облака се завихря и образува фуния. По-топлият въздух близо до земята бързо се изкачва нагоре. Едновременно с това по-хладен въздух от облака се спуска към земята.

Обикновено наричаме явлението торнадо, когато въздушният стълб е свързан със земната повърхност.

Смерчовете могат да се образуват на всякакъв терен, условието е да има топъл и влажен въздух на повърхността.

Стихията в Румъния се изви в село Драгалина, окръг Кълъраш, съвсем близо до Силистра. Щетите – домакинства без ток, къщи без покриви, изкоренени дървета.

Силните ветрове нанесоха поражения в Силистренско.

Пострадало е най-голямото училище в община Ситово. В селата вятърът нанесъл сериозни поражения върху къщи, дървета и оранжерии. Жители на село Искра разказват, че не са виждали подобна стихия.

В Румъния торнадото отнесе покривите на много къщи. Има повредени автомобили и повалени дървета.

Торнадото преминава през главен път в областта. Стихията повдига и захвърля в полето автобус с 39 пътници.

Подобни стихии не са типични за Балканите.

Въпреки това, учени от института по метеорология и хидрология обясняват, че смерчове съществуват и у нас. Лилия Бочева отделя на този феномен години труд и цяла дисертация. Според изследванията й от 2001 г. до 2016 г. са регистрирани 58 случая на торнадо у нас.

„При нас торнадата са с по-малка мощност, къси като период. Едно от най-големите документирани е от Родопите от 68-ма година. Там се говори за хектари унищожена гора при преминаването му”, разказа Лилия Бочева.

У нас мощни стихии не се случват заради релефа на страната и географските особености –  типично е смерчовете да са малки и да преминават бързо.

„В САЩ от едната страна и от другата пак е океан. Има планини и алеята на торнадата е между тях. През последните години имаше поредица от случаи на торнада, където се съобщава за вдигнати във въздуха сгради и цели градчета”, допълни Лилия Бочева.

Освен в Съединените щати, силните стихии са характерни за Япония и Бангладеш. Край Екватора условия за торнадо няма.