Какви са разликите между урагани и торнадо

урагани и торнадо

Ако трябва да коментираме кои са двата най-разрушителни и опустошителни метеорологични явления, съществуващи на планетата, няма да има съмнение, че те са урагани и торнадо.

Обикновено има малко объркване, когато става въпрос за разграничаването им, затова ще обясня по-долу характеристиките на всеки от тях така че отсега нататък да знаете кое е едно и кое друго.

Разлики между торнадо и ураган

Първата голяма разлика е мястото, където те започват да се създават. В случая на торнадо те винаги се образуват на сушата или в крайбрежни райони, много близо до сушата. Напротив, винаги ще се образуват урагани в океаните и е невъзможно те да бъдат създадени на земята. Друга забележителна разлика между двете явления трябва да се наблюдава в скоростта на техните ветрове. Скоростта при торнадо е много по-висока, отколкото при урагани и вятърът може да я достигне в екстремни случаи на 500 km / h. В случай на урагани скоростта на вятъра рядко надвишава 250 км / ч.

торнадо

По отношение на размера има и големи разлики, тъй като нормалното или средното торнадо обикновено има диаметър около 400 0 500 метра. Ураганите обаче са склонни да бъдат много по-големи, тъй като диаметърът им може да достигне 1500-те километра. По отношение на продължителността на живота на единия и другия също има големи разлики. Торнадото обикновено трае кратко време и най-много животът им може да продължи няколко минути. Напротив, животът на урагана е много по-дълъг и продължава до няколко седмици. Като скорошен пример мога да цитирам урагана „Надин“, който беше активен не по-малко от 22 дни, но ние също имаме Ураган Ирма която е била най-мощната в историята в Атлантическия океан.

Последната разлика между двете се отнася до въпроса за прогнозирането. Торнадото е много по-трудно за прогнозиране отколкото в случая с урагана, който е по-лесен за предсказване на неговия път и място на формиране.

Ако искате да научите малко повече за торнадото или ураганите, продължете да четете, защото все още имаме много информация, която да ви предоставим по темата.

Какво е торнадо?

Какво е торнадо

Торнадо е маса въздух, която се образува с висока ъглова скорост. Краищата на торнадото са разположени между повърхността на Земята и купесто-облачен облак. Това е циклонен атмосферен феномен с голямо количество енергия, въпреки че те обикновено траят кратко време.

Формираните торнадо могат да имат различни размери и форми и времето, в което те обикновено издържат между няколко секунди и повече от час. Най-известната морфология на торнадо е облак на фуния, чийто тесен край докосва земята и обикновено е заобиколен от облак, който влачи целия прах и отломки около себе си.

Скоростта, която торнадото може да достигне, е между 65 и 180 км / ч и може да бъде широк 75 метра. Торнадото не седят неподвижно там, където се образуват, а по-скоро се придвижват през територията. Обикновено пътуват до няколко километра, преди да изчезнат.

Най-екстремните могат да имат ветрове със скорости, които могат да се въртят при 450 km / h или повече, измервайте до 2 км ширина и останете да докосвате земята за повече от 100 км маршрут.

Как се образува торнадо?

Как се образува торнадо

Торнадотата се раждат от гръмотевични бури и често са придружени от градушка. За да се образува торнадо, условия на промени в посоката и скоростта на буря, създаване на въртящ ефект хоризонтално. Когато този ефект настъпи, се създава вертикален конус, през който въздухът се издига и върти в рамките на бурята.

Метеорологичните явления, които насърчават появата на торнадо, са склонни да действат повече през деня, отколкото през нощта (особено привечер) и в време на пролетна и есенна година. Това означава, че по-вероятно е да се образува торнадо през пролетта и есента и през деня, тоест те са по-чести по това време. Торнадото обаче може да се случи по всяко време на деня и по всеки ден от годината.

Характеристики и последици от торнадо

Последици от торнадо

Торнадото всъщност е невидимо, само когато носи кондензираните водни капчици от влажна въздушна буря и праха и отломките по земята, става сиво.

Торнадото се класифицират като слаби, силни или силни бури. Силните торнадо съставляват само два процента от всички торнадо, но причиняват 70 процента от всички смъртни случаи и може да продължи един час или повече. Сред щетите, причинени от торнадо, откриваме:

  • Хвърлени във въздуха хора, коли и цели сгради
  • Сериозни наранявания
  • Смъртни случаи, причинени от удари с летящи отломки
  • Щети в селското стопанство
  • Разрушени домове

Метеоролозите нямат толкова възможности за прогнозиране на торнадо, колкото ураганите. Чрез познаването на метеорологичните променливи, които определят образуването на торнадо, специалистите могат да предупредят за наличието на торнадо доста предварително, за да спасят живота. В днешно време предупредителното време за торнадо е 13 минути.

Торнадото може да бъде разпознато и по някои знаци от небето, като внезапно завиване с много тъмен и зеленикав цвят, голяма градушка и мощен рев като този на локомотив.

Какво е ураган?

Какво е ураган

Ураганите се класифицират като бури най-силната и най-жестоката на земята. За да наречем ураган има различни имена като тайфуни или циклони, в зависимост от това къде се случват. Научният термин е тропически цикъл.

Само тропическите циклони, които се образуват над Атлантическия океан и източната част на Тихия океан, се наричат ​​урагани.

Как се образува ураган?

Как се формира ураган

За да се образува ураган, трябва да има голяма маса топъл и влажен въздух (обикновено тропическият въздух има тези характеристики). Този топъл и влажен въздух се използва от урагана като гориво, поради което обикновено се образува близо до екватора.

Въздухът се издига от повърхността на океаните, оставяйки най-ниската зона с по-малко въздух. Това създава зона на ниско атмосферно налягане близо до океана, тъй като има по-малко количество въздух на единица обем.

В глобалната циркулация на въздуха около планетата въздушните маси се придвижват от там, където има повече въздух, там, където има по-малко, тоест от области с високо до ниско налягане. Когато въздухът около зоната, която е останала с ниско налягане, се движи, за да запълни тази „празнина“, той също се загрява и се издига. Тъй като топлият въздух продължава да се издига, околният въздух се върти, за да заеме мястото си. Когато въздухът, който се издига, се охлади, влажен образува облаци. Тъй като този цикъл продължава, цялата облачна и въздушна система се върти и расте, подхранвана от топлината от океана и водата, която се изпарява от повърхността.

Характеристики и характеристики на ураганите

Ураганът Катрина

В зависимост от полукълбото, в което се образува ураганът, той ще се обърне по един или друг начин. Ако се формира в северното полукълбо, ураганът ще се завърти обратно на часовниковата стрелка. Напротив, ако са формирани през южното полукълбо, те ще се въртят по посока на часовниковата стрелка.

Когато въздухът продължава да се върти непрекъснато, в центъра се образува око (наречено око на урагана), което е много спокойно. В окото налягането е много ниско и няма нито вятър, нито течения от всякакъв вид.

Ураганите отслабват, когато навлизат в сушата, тъй като не могат да продължат да се хранят и да растат от енергията на океаните. Въпреки че ураганите изчезват, когато стигнат до сушата, те са достатъчно силни, за да причинят щети и смърт.

Категории на ураганите

Със сигурност някога сте чували онзи „ураган от категория 5“. Какви са наистина категориите на ураганите? Това е начин за измерване на интензивността и разрушителната сила на ураганите. Те са разделени на пет категории и са както следва:

Категория 1

ураган категория 1

  • Вятър между 118 и 153 километра в час
  • Минимални щети, главно върху дървета, растителност и мобилни къщи или ремаркета, които не са правилно обезопасени.
  • Пълно или частично разрушаване на електропроводи или лошо монтирани знаци. Подуване от 1.32 до 1,65 метра над нормата.
  • Незначителни повреди на докове и места.

Категория 2

Ураган от категория 2

  • Вятър между 154 и 177 километра в час
  • Значителни щети по дърветата и растителността. Голяма повреда на мобилни домове, знаци и открити електропроводи.
  • Частично разрушаване на покриви, врати и прозорци, но малки повреди по конструкции и сгради.
  • Подуване от 1.98 до 2,68 метра над нормата.
  • Пътищата и пътеките в близост до нещата са наводнени.
  • Значителни щети по кейовете и кейовете. Марините са наводнени и по-малките плавателни съдове разбиват акостирания на открити площи.
  • Евакуация на низинните жители в крайбрежните райони.

Категория 3

Ураган от категория 3

  • Вятър между 178 и 209 километра в час
  • Значителни щети: съборени големи дървета, както и знаци и табели, които не са монтирани стабилно.
  • Повреда на покривите на сгради, а също и на врати и прозорци, както и на конструкциите на малки сгради. Унищожени мобилни къщи и каравани.
  • Подути от 2,97 до 3,96 метра над нормата и наводнения в обширни райони на крайбрежните райони, с голямо разрушаване на сгради, които са близо до брега.
  • Големите структури в близост до брега са сериозно повредени от нападението на вълни и плаващи отломки.
  • Равни земи 1,65 метра или по-малко над морското равнище заливат повече от 13 километра навътре.
  • Евакуация на всички жители по крайбрежните райони.

Категория 4

ураган категория 4

  • Вятър между 210 и 250 километра в час
  • Екстремни щети: дърветата и храстите се издухват от вятъра, а рекламите и табелите се разкъсват или унищожават.
  • Голяма повреда на покриви, врати и прозорци. Тотален срив на покриви в малки домове.
  • Повечето мобилни къщи са унищожени или сериозно повредени. - Подуване от 4,29 до 5,94 метра над нормата.
  • Равни земи с височина 3,30 метра или по-малко над морското равнище са наводнени до 10 километра навътре в сушата.
  • Масова евакуация на всички жители в район на около 500 метра от брега, а също и на ниска земя, до три километра навътре в сушата.

Категория 5

ураган категория 5

  • Вятър с повече от 250 километра в час
  • Катастрофални щети: дърветата и храстите са напълно отмити и изкоренени от вятъра.
  • Големи повреди по покривите на сгради. Рекламите и табелите се изтръгват и издухват.
  • Тотално срутване на покриви и стени на малки жилища. Повечето мобилни къщи са унищожени или сериозно повредени.
  • Подува 4,29 до 5,94 метра над нормата.

С тази информация можете по-добре да знаете разлики между торнадо и ураган както и неговите характеристики. Поради изменението на климата тези явления ще стават по-чести и по-интензивни, така че е препоръчително да бъдете добре информирани за това.


6 коментара, оставете своя

Оставете вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*

  1. Отговорен за данните: Мигел Анхел Гатон
  2. Предназначение на данните: Контрол на СПАМ, управление на коментари.
  3. Легитимация: Вашето съгласие
  4. Съобщаване на данните: Данните няма да бъдат съобщени на трети страни, освен по законово задължение.
  5. Съхранение на данни: База данни, хоствана от Occentus Networks (ЕС)
  6. Права: По всяко време можете да ограничите, възстановите и изтриете информацията си.

  1.   Хектор каза той

    Отлично обяснение; много дидактичен

  2.   Ромина каза той

    Много просто и разбираемо обяснение за хора като мен, които не са знаели разликите си

  3.   ТАБАТА каза той

    Благодаря за информацията, трябва да призная, че бях напълно невеж по въпроса.

  4.   ДЖУАН КАРЛОС ОРТИЗ каза той

    Добро утро, не знам дали някой вече го е предложил, но мисля, че ако хвърли бомба в окото на ураган или торнадо, които създават вакуум с експлозията, това ще сложи край на силата на теченията и заплахата, която това представлява .

  5.   АНТОНИО МИРАНДА КРЕСПО каза той

    в обясненията се казва, че ураганите са най-силните бури, но торнадотата достигат почти 500 км / ч. трябва да се каже, че торнадото е по-силно от ураганите

  6.   нацистки потребител каза той

    Добро обяснение, в началото поставяте думата „´te .piuedo “. цитирам
    ураган´ и т.н. Казвах ти защо сложи пиуедо.
    Но много добро обяснение. продължавай така